DRESSUUR

Kijk vanaf 24 juli FIRA MC Friese paarden!

Één ding hebben de deelnemers aan de gratis online FIRA masterclass dressuur, editie Friese paarden, zeker gemeen! Hun liefde voor dit prachtige zwarte ras en de expertise die ze hebben ontwikkeld in de training en ontwikkeling van deze prachtige paarden. Lees mee hoe elke deelnemer zijn of haar passie met veel enthousiasme aan ons overbrengt. 

Leonie Evink

"Wat een leuk initiatief van de FIRA en het KFPS om een masterclass dressuur te organiseren, en nog leuker om er zelf aan mee te mogen doen."

"Ik twijfelde of ik Wylster 463 (met hem start ik op het moment Grand prix) mee zou nemen of Ulbe 506 (hij loopt Z1). Ik heb voor Ulbe gekozen omdat hij nog steeds ervaring op moet doen en omdat je bij jongere paarden ook vaak meer verschil voelt en kan laten zien in een training. Ulbe is in mijn ogen echt een atleet en pakt de lessen altijd super goed op. Van Marc Peter Spahn zijn lessen leer ik vooral om heel geduldig te blijven en echt de tijd te nemen om uit te leggen aan je paard wat er van hem gevraagd wordt. In zijn lessen merk je dat het heel belangrijk is dat er structuur zit in de opbouw van je training, en de rust die ik vooral bij dit paard nodig heb omdat hij uit zichzelf altijd heel veel aanbied."

"Ik hoop dat we de komende tijd weer fijn op wedstrijd kunnen, Ulbe heeft net zijn debuut in het Z1 gehad en heeft zijn eerste winstpunten en prijzen alweer binnen. Ik kijk uit naar wat de toekomst ons brengt. Ik zou een volgende keer graag weer meerijden aan een masterclass, ik vind de combinatie van zelf wat leren en uiteraard ook de kijker wat bieden super."

"Op dit moment start ik verschillende paarden in de sport: Wylster 463 op Grand Prix niveau, Mees 497 PSG, Sven B PSG, Sjoeke van Ravenswoud Z2, Ulbe 506 Z1 en Imposant EM (de enige niet Fries maar een gelderse dekhengst) zal dit jaar als het goed gaat starten in de PSG."

Jeanet Dam; "Gijsbert is mijn once in a lifetime paard, een echte alleskunner, en misschien nog wel het mooiste: hij heeft enorm veel plezier in het werk." 

"Ik vind het een erg leuk en goed initiatief van FIRA en de KFPS om de handen in één te slaan en de krachten te bundelen. De afgelopen jaren heeft het KFPS zich enorm in de sport ontwikkeld. Het is mooi dat een stukje van deze ontwikkeling op deze manier zichtbaar wordt en er kennis gedeeld wordt aan een breder publiek.

"Via mijn trainer was ik gevraagd om deel te nemen aan de masterclass en natuurlijk ging dat om mij in combinatie met mijn paard Gijsbert. Gijsbert is mijn once in a lifetime paard, een echte alleskunner, en misschien nog wel het mooiste: hij heeft enorm veel plezier in het werk. Vier jaar geleden zijn we onze weg begonnen in de L1. We komen op dit moment succesvol uit in de Lichte Tour en trainen rustig verder richting de Zware Tour. Het is voor mij heel speciaal en bijzonder dat deze weg, die voor ons beide nieuw is, zo goed verloopt en al met diverse titels bekroond is!"

"Ik hoop voor recreatieve ruiters een inspiratie te zijn, waarmee ik wil laten zien dat als de wil er is er ook echt een weg ontstaat. Ik heb geen paardenachtergrond en/of andere middelen die mij ondersteund hebben om hier te komen. Het is een passie waar ik elke dag van geniet. Natuurlijk ben ik me ervan bewust dat ik het enorm getroffen heb met de mogelijkheden die Gijsbert heeft."

"Ik ben dankbaar dat ik twee keer per maand les krijg van Marc-Peter. Hij is voor mij dé ambassadeur van het Friese paard in de dressuur en het grote voorbeeld hoe je een Fries succesvol in de topsport uitbrengt. Ik heb bewondering voor zijn visie en zijn systeem waarmee hij het optimale uit al zijn Friezen weet te halen. De benadering en training is duidelijk anders dan bij een warmbloed paard."

"De grote lijnen van Marc-Peter zijn systeem zijn helder voor mij, maar elke les biedt me stof tot nadenken. In mijn clinic zie je dat we spelenderwijs de piaffe en passage meenemen. Hierbij is Gijsbert nog zoekende in zijn balans en trekt hij af en toe nog wat scheef weg. In zo'n oefening als deze vraag je veel aanspanning, waardoor een bepaalde scheefheid sneller zichtbaar is. Ondanks dat de basis bij mij standaard veel aandacht krijgt, besef ik me op zo'n moment weer dat er hier zeker winst te behalen is. Door af en toe bewust trainingen in te bouwen waarbij de focus alleen maar op de basis ligt, merk je daarna dat dit direct loont in het hogere werk. Het blijft het een afwisseling van ervaring opdoen in de hogere werk, en de randvoorwaarden creëren om dit zo optimaal mogelijk te kunnen doen."

"Op dit moment is Gijsbert mijn enigste paard en ik voel dat er nog veel in het vat zit bij hem. Mijn eerste doel was het Sport Elite predicaat behalen. Nu dat ruimschoots binnen is, hoop ik succesvol Grand Prix met hem te worden. Daarnaast blijf ik het erg leuk vinden om een jong paard op te leiden. Mocht er een kans zich voordoen, sta ik zeker open voor een mogelijke opvolger voor Gijsbert."

Ninja van der Eijk; "Ik rij Brant nu in de lichte tour en spelenderwijs nemen we kleine stukjes van het hogere werk mee."

"Ontzettend leuk dat FIRA en het KFPS de handen ineen hebben geslagen om deze masterclass te kunnen organiseren. Een goed initiatief dat laat zien dat wanneer de krachten gebundeld worden er hele leuke en mooie dingen opgezet kunnen worden. Ik denk dat het een goede en interessante methode is om het Friese paard te promoten. Niet alleen dressuurmatig maar ook aangespannen, zo komen de kwaliteiten en de veelzijdigheid van het ras duidelijk naar voren." 

"Het was voor mij direct duidelijk dat ik graag wilde deelnemen met Brant van de Paters. Ik heb hem gekocht als 3 jarige en alles hebben wij samen moeten leren en ontdekken. Inmiddels is hij toch ook wel een beetje mijn ‘visitekaartje’ geworden. Ik rij hem nu in de lichte tour en spelenderwijs nemen we kleine stukjes van het hogere werk mee. Daar loop ik nog wel eens tegen dingetjes aan, die ik graag eens door iemand anders bekeken wilde hebben dan mijn vaste trainer. Niet omdat ik daar ontevreden over ben, maar ik ben van mening dat je nooit dommer wordt van andere inzichten." 

"Ik was erg benieuwd naar de instructie van Laurens, ik had nog niet eerder bij hem getraind. Daarnaast vind ik het leuk om het Friese paard te promoten als sportpaard en gebruikspaard, dit was een hele mooie manier om dat tot stand te brengen. Technisch hoopte ik op tips om mijn oefeningen beter af te kunnen werken in de proeven, zoals de pirouettes en de wissels."

"Qua inzichten/verbeterpunten zit Laurens aardig op een lijn met mijn vaste trainer, al werd het soms technisch iets anders aangevlogen. Ook wel weer een eyeopener om zelf creatief te blijven naar het zoeken van een oplossing wanneer je in je training ergens tegenaan loopt. Ik vond de les zeker voor herhaling vatbaar en zou in de toekomst graag nog eens bij Laurens trainen. Erg leuk ook om te horen dat hij tevreden was over de piaffe/passage van Brant en in hem wel een toekomstig Grand Prix paard ziet, dat zou toch de kers op de taart zijn!"

"Het grootste aandachtspunt voor onze training is het vlug maken en houden van het achterbeen, zonder het tempo in het rijden op te voeren. Daarbij blijft de lengtebuiging ook een belangrijk punt in de training, dat komt tenslotte in bijna alle oefeningen terug, van basis tot GP. Ik ben van mening dat wanneer die 2 punten goed voor elkaar zijn, de proeven ook geen moeite meer kosten. En daarbij heb ik ook wel weer geleerd dat het goed is om in je eigen paard te blijven geloven. Soms lijken dingen nog zo ver weg, maar ben je onbewust in je training stukje bij beetje toch al dichter in de buurt dan je zelf dacht." 

"Ik vind een masterclass als deze zeker voor herhaling vatbaar. Voor mij was het een hele positieve ervaring en ik denk dat ik dan ook wel voor andere deelnemers mag spreken. Het is altijd goed om je horizon te verbreden door eens wat anders of nieuws te proberen, dan je dagelijkse rondje in de baan thuis. Bovendien voor de organisatoren, instructeurs en ruiters een mooie manier om jezelf eens in de picture te zetten en daarbij weer nieuwe ideeën op te doen. Leuk ook voor diegene die online de masterclass kunnen bekijken, zo ben je er van afstand toch een beetje bij en steek je er altijd iets van op. Misschien tips die je thuis ook toe kunt passen of zelfs dingen die je ‘mis’ ziet gaan in de training van iemand anders. Zonder negatief te zijn kun je natuurlijk toch leren van de fouten van een ander. Linksom of rechtsom is het altijd leerzaam, zolang je er maar voor open staat."

"Brant is toch wel het paard waar ik momenteel de meeste verwachtingen van heb. Langzaam aan begint alles steeds beter op zijn plek te vallen en voel ik hem ook sterker worden in het werk, erg leuk om te ervaren! Het voelt ook alsof we samen op avontuur zijn en soms bovenop de berg staan en de dag erna weer onder in het dal, allemaal leermomenten. Hoe dan ook, het is iedere dag een cadeautje om met zo’n paard te kunnen werken. Ik heb nog een 7-jarige hengst die ik zelf gefokt heb die het werk ook heel fijn begint op te pakken, daar heb ik toch ook nog wel verwachtingen van. Helaas kan ik niet alles zelf aanhouden en zal hij binnenkort wel een keer verkocht moeten worden."

"Verder heb ik nog wel wat oudere paarden staan, maar ben ik eigenlijk ook wel weer op zoek naar jonge talentvolle paarden om weer opnieuw op te kunnen leiden. Het kost tenslotte weer een aantal jaren om op dit niveau te komen en ik vind de afwisseling tussen jonge paarden en wat meer ervaren paarden toch ook wel heel leuk. Het houdt je als ruiter scherp denk ik." 

Ruby Jager; “Door dit initiatief wordt de Friese paardensport een stuk toegankelijker voor iedereen.”

Ruby Jager was één van de ruiters die door de FIRA winactie een plek bemachtigde in deze masterclass. Zij kreeg les van Laurens van Lieren en vond het super leuk om mee te rijden. “Echt top dat er een op ras gespecificeerde masterclass opgenomen wordt. Dit is ook ontzettend goed voor de promotie van het KFPS en de Friese paarden. Normaal is het Friezenwereldje altijd een beetje een besloten kring, maar door de samenwerking met FIRA wordt het toegankelijk voor iedereen.”

“Jippe is op dit moment mijn enige Fries, dus ik hoefde niet lang na te denken over welke Fries ik mee zou nemen. Het was fijn om weer op ander terrein met hem te kunnen trainen. Hij vindt dit toch altijd spannend. Hij heeft best veel stil gestaan in het verleden, omdat hij wat blessures heeft gehad. Daardoor kent hij nog niet zoveel. Dit was een goede oefening voor hem, ook met alle camera’s erbij. Ik wilde vooral genieten van de masterclass en dingen opsteken van Laurens zijn tips. Dat is gelukt!”

“Het was erg leuk om eens les te krijgen van Laurens, ook een hele eer natuurlijk. Hij was duidelijk en erg aardig. Ik zou graag nog een keer meedoen, mocht er wens voor een tweede editie zijn. Het is erg leerzaam om mee te doen. Goede tips van een professional gecombineerd met de training op een andere locatie. Dat zie ik als erg waardevol voor mezelf. Ik ga me nu meer richten op het stuk verzameling, vooral in galop. Daar ligt de uitdaging dat Jippe niet te kort in de hals te laten worden.”

Thuis ga ik aan de slag met Laurens zijn tip dat ik consequenter moet zijn voor zowel Jippe als voor mijzelf. Dit gaat me helpen bij het omgaan met het “kijkerig” zijn van Jippe. De komende tijd is het belangrijk dat ik gewoon lekker veel kilometers maak met hem en dat hij een heel goed paard kan worden.”

Jelmer Chardon; “Wij laten graag zien hoe je een Fries optimaal voorbereidt als tuigpaard.”

Voor de gratis online FIRA masterclass dressuur, editie Friese paarden, verzorgde hij de verrassings-clinic! Want een masterclass over Friese paarden is niet compleet zonder ook een stuk aangespannen dressuur. Jelmer hoefde ook niet lang na te denken over deelname aan deze clinic en stelde zelfs zijn terrein ter beschikking voor de opnames. Hiermee geeft hij een mooi visitekaartje af voor zijn stal en trainingscentrum.  

Jelmer vertelt: “Wij vinden het een mooi initiatief tussen FIRA en KFPS! Op deze manier komt het Friese ras nog meer in de spotlights! Tijdens de clinic hebben we met Eise gereden, dit is echt ons beste paard, ons ‘paradepaard’.”

“Gedurende de clinic laten wij zien hoe je een Fries optimaal kunt voorbereiden als tuigpaard. Eise is denk ik het beste voorbeeld van hoe onze methode, succesvol is gebleken. Eise is namelijk ons meest succesvolle paard. Ik hoop dat FIRA en KPFS met dergelijke initiatieven blijven komen, het smaakt naar meer.”

Marc-Peter Spahn “Een Fries paard kun je niet rijden als elk ander warmbloedpaard”

Marc-Peter was één van de ruiters en instructeurs die zijn medewerking verleende voor de opnames van de gratis online FIRA masterclass dressuur, specifiek gericht op Friese paarden. “Het is een goed initiatief van het KFPS, om haar leden en andere liefhebbers, gratis kennis aan te bieden. Via deze weg kan ik mijn passie voor het Friese paard delen en hoop ik hierbij jonge fanatieke amazones en ruiters van Friese-paarden iets te leren. Ik wil hen even laten stilstaan bij het feit dat Friese paarden echt geen warmbloed paarden zijn. Ze moeten echt anders benaderd en getraind worden. Het succes ligt hem niet in “gewoon hetzelfde rijden als elke warmbloed,” maar in het aanpassen van het trainingssysteem. Hieronder valt op maat gemaakte training, kijkend naar de specifieke bouw en het exterieur, het karakter samenvallend met het “interieur” en als laatste de gangen in combinatie met functionaliteit.”

 “De dag had overigens een fijne sfeer, dus complimenten richting de organisatie (FIRA en KFPS). Fijne mensen om mee samen te werken!” aldus Marc-Peter Spahn.

Lees meer over:


DRESSUUR

Kijk vanaf 24 juli FIRA MC Friese paarden!

Één ding hebben de deelnemers aan de gratis online FIRA masterclass dressuur, editie Friese paarden, zeker gemeen! Hun liefde voor dit prachtige zwarte ras en de expertise die ze hebben ontwikkeld in de training en ontwikkeling van deze prachtige paarden. Lees mee hoe elke deelnemer zijn of haar passie met veel enthousiasme aan ons overbrengt. 

Leonie Evink

"Wat een leuk initiatief van de FIRA en het KFPS om een masterclass dressuur te organiseren, en nog leuker om er zelf aan mee te mogen doen."

"Ik twijfelde of ik Wylster 463 (met hem start ik op het moment Grand prix) mee zou nemen of Ulbe 506 (hij loopt Z1). Ik heb voor Ulbe gekozen omdat hij nog steeds ervaring op moet doen en omdat je bij jongere paarden ook vaak meer verschil voelt en kan laten zien in een training. Ulbe is in mijn ogen echt een atleet en pakt de lessen altijd super goed op. Van Marc Peter Spahn zijn lessen leer ik vooral om heel geduldig te blijven en echt de tijd te nemen om uit te leggen aan je paard wat er van hem gevraagd wordt. In zijn lessen merk je dat het heel belangrijk is dat er structuur zit in de opbouw van je training, en de rust die ik vooral bij dit paard nodig heb omdat hij uit zichzelf altijd heel veel aanbied."

"Ik hoop dat we de komende tijd weer fijn op wedstrijd kunnen, Ulbe heeft net zijn debuut in het Z1 gehad en heeft zijn eerste winstpunten en prijzen alweer binnen. Ik kijk uit naar wat de toekomst ons brengt. Ik zou een volgende keer graag weer meerijden aan een masterclass, ik vind de combinatie van zelf wat leren en uiteraard ook de kijker wat bieden super."

"Op dit moment start ik verschillende paarden in de sport: Wylster 463 op Grand Prix niveau, Mees 497 PSG, Sven B PSG, Sjoeke van Ravenswoud Z2, Ulbe 506 Z1 en Imposant EM (de enige niet Fries maar een gelderse dekhengst) zal dit jaar als het goed gaat starten in de PSG."

Jeanet Dam; "Gijsbert is mijn once in a lifetime paard, een echte alleskunner, en misschien nog wel het mooiste: hij heeft enorm veel plezier in het werk." 

"Ik vind het een erg leuk en goed initiatief van FIRA en de KFPS om de handen in één te slaan en de krachten te bundelen. De afgelopen jaren heeft het KFPS zich enorm in de sport ontwikkeld. Het is mooi dat een stukje van deze ontwikkeling op deze manier zichtbaar wordt en er kennis gedeeld wordt aan een breder publiek.

"Via mijn trainer was ik gevraagd om deel te nemen aan de masterclass en natuurlijk ging dat om mij in combinatie met mijn paard Gijsbert. Gijsbert is mijn once in a lifetime paard, een echte alleskunner, en misschien nog wel het mooiste: hij heeft enorm veel plezier in het werk. Vier jaar geleden zijn we onze weg begonnen in de L1. We komen op dit moment succesvol uit in de Lichte Tour en trainen rustig verder richting de Zware Tour. Het is voor mij heel speciaal en bijzonder dat deze weg, die voor ons beide nieuw is, zo goed verloopt en al met diverse titels bekroond is!"

"Ik hoop voor recreatieve ruiters een inspiratie te zijn, waarmee ik wil laten zien dat als de wil er is er ook echt een weg ontstaat. Ik heb geen paardenachtergrond en/of andere middelen die mij ondersteund hebben om hier te komen. Het is een passie waar ik elke dag van geniet. Natuurlijk ben ik me ervan bewust dat ik het enorm getroffen heb met de mogelijkheden die Gijsbert heeft."

"Ik ben dankbaar dat ik twee keer per maand les krijg van Marc-Peter. Hij is voor mij dé ambassadeur van het Friese paard in de dressuur en het grote voorbeeld hoe je een Fries succesvol in de topsport uitbrengt. Ik heb bewondering voor zijn visie en zijn systeem waarmee hij het optimale uit al zijn Friezen weet te halen. De benadering en training is duidelijk anders dan bij een warmbloed paard."

"De grote lijnen van Marc-Peter zijn systeem zijn helder voor mij, maar elke les biedt me stof tot nadenken. In mijn clinic zie je dat we spelenderwijs de piaffe en passage meenemen. Hierbij is Gijsbert nog zoekende in zijn balans en trekt hij af en toe nog wat scheef weg. In zo'n oefening als deze vraag je veel aanspanning, waardoor een bepaalde scheefheid sneller zichtbaar is. Ondanks dat de basis bij mij standaard veel aandacht krijgt, besef ik me op zo'n moment weer dat er hier zeker winst te behalen is. Door af en toe bewust trainingen in te bouwen waarbij de focus alleen maar op de basis ligt, merk je daarna dat dit direct loont in het hogere werk. Het blijft het een afwisseling van ervaring opdoen in de hogere werk, en de randvoorwaarden creëren om dit zo optimaal mogelijk te kunnen doen."

"Op dit moment is Gijsbert mijn enigste paard en ik voel dat er nog veel in het vat zit bij hem. Mijn eerste doel was het Sport Elite predicaat behalen. Nu dat ruimschoots binnen is, hoop ik succesvol Grand Prix met hem te worden. Daarnaast blijf ik het erg leuk vinden om een jong paard op te leiden. Mocht er een kans zich voordoen, sta ik zeker open voor een mogelijke opvolger voor Gijsbert."

Ninja van der Eijk; "Ik rij Brant nu in de lichte tour en spelenderwijs nemen we kleine stukjes van het hogere werk mee."

"Ontzettend leuk dat FIRA en het KFPS de handen ineen hebben geslagen om deze masterclass te kunnen organiseren. Een goed initiatief dat laat zien dat wanneer de krachten gebundeld worden er hele leuke en mooie dingen opgezet kunnen worden. Ik denk dat het een goede en interessante methode is om het Friese paard te promoten. Niet alleen dressuurmatig maar ook aangespannen, zo komen de kwaliteiten en de veelzijdigheid van het ras duidelijk naar voren." 

"Het was voor mij direct duidelijk dat ik graag wilde deelnemen met Brant van de Paters. Ik heb hem gekocht als 3 jarige en alles hebben wij samen moeten leren en ontdekken. Inmiddels is hij toch ook wel een beetje mijn ‘visitekaartje’ geworden. Ik rij hem nu in de lichte tour en spelenderwijs nemen we kleine stukjes van het hogere werk mee. Daar loop ik nog wel eens tegen dingetjes aan, die ik graag eens door iemand anders bekeken wilde hebben dan mijn vaste trainer. Niet omdat ik daar ontevreden over ben, maar ik ben van mening dat je nooit dommer wordt van andere inzichten." 

"Ik was erg benieuwd naar de instructie van Laurens, ik had nog niet eerder bij hem getraind. Daarnaast vind ik het leuk om het Friese paard te promoten als sportpaard en gebruikspaard, dit was een hele mooie manier om dat tot stand te brengen. Technisch hoopte ik op tips om mijn oefeningen beter af te kunnen werken in de proeven, zoals de pirouettes en de wissels."

"Qua inzichten/verbeterpunten zit Laurens aardig op een lijn met mijn vaste trainer, al werd het soms technisch iets anders aangevlogen. Ook wel weer een eyeopener om zelf creatief te blijven naar het zoeken van een oplossing wanneer je in je training ergens tegenaan loopt. Ik vond de les zeker voor herhaling vatbaar en zou in de toekomst graag nog eens bij Laurens trainen. Erg leuk ook om te horen dat hij tevreden was over de piaffe/passage van Brant en in hem wel een toekomstig Grand Prix paard ziet, dat zou toch de kers op de taart zijn!"

"Het grootste aandachtspunt voor onze training is het vlug maken en houden van het achterbeen, zonder het tempo in het rijden op te voeren. Daarbij blijft de lengtebuiging ook een belangrijk punt in de training, dat komt tenslotte in bijna alle oefeningen terug, van basis tot GP. Ik ben van mening dat wanneer die 2 punten goed voor elkaar zijn, de proeven ook geen moeite meer kosten. En daarbij heb ik ook wel weer geleerd dat het goed is om in je eigen paard te blijven geloven. Soms lijken dingen nog zo ver weg, maar ben je onbewust in je training stukje bij beetje toch al dichter in de buurt dan je zelf dacht." 

"Ik vind een masterclass als deze zeker voor herhaling vatbaar. Voor mij was het een hele positieve ervaring en ik denk dat ik dan ook wel voor andere deelnemers mag spreken. Het is altijd goed om je horizon te verbreden door eens wat anders of nieuws te proberen, dan je dagelijkse rondje in de baan thuis. Bovendien voor de organisatoren, instructeurs en ruiters een mooie manier om jezelf eens in de picture te zetten en daarbij weer nieuwe ideeën op te doen. Leuk ook voor diegene die online de masterclass kunnen bekijken, zo ben je er van afstand toch een beetje bij en steek je er altijd iets van op. Misschien tips die je thuis ook toe kunt passen of zelfs dingen die je ‘mis’ ziet gaan in de training van iemand anders. Zonder negatief te zijn kun je natuurlijk toch leren van de fouten van een ander. Linksom of rechtsom is het altijd leerzaam, zolang je er maar voor open staat."

"Brant is toch wel het paard waar ik momenteel de meeste verwachtingen van heb. Langzaam aan begint alles steeds beter op zijn plek te vallen en voel ik hem ook sterker worden in het werk, erg leuk om te ervaren! Het voelt ook alsof we samen op avontuur zijn en soms bovenop de berg staan en de dag erna weer onder in het dal, allemaal leermomenten. Hoe dan ook, het is iedere dag een cadeautje om met zo’n paard te kunnen werken. Ik heb nog een 7-jarige hengst die ik zelf gefokt heb die het werk ook heel fijn begint op te pakken, daar heb ik toch ook nog wel verwachtingen van. Helaas kan ik niet alles zelf aanhouden en zal hij binnenkort wel een keer verkocht moeten worden."

"Verder heb ik nog wel wat oudere paarden staan, maar ben ik eigenlijk ook wel weer op zoek naar jonge talentvolle paarden om weer opnieuw op te kunnen leiden. Het kost tenslotte weer een aantal jaren om op dit niveau te komen en ik vind de afwisseling tussen jonge paarden en wat meer ervaren paarden toch ook wel heel leuk. Het houdt je als ruiter scherp denk ik." 

Ruby Jager; “Door dit initiatief wordt de Friese paardensport een stuk toegankelijker voor iedereen.”

Ruby Jager was één van de ruiters die door de FIRA winactie een plek bemachtigde in deze masterclass. Zij kreeg les van Laurens van Lieren en vond het super leuk om mee te rijden. “Echt top dat er een op ras gespecificeerde masterclass opgenomen wordt. Dit is ook ontzettend goed voor de promotie van het KFPS en de Friese paarden. Normaal is het Friezenwereldje altijd een beetje een besloten kring, maar door de samenwerking met FIRA wordt het toegankelijk voor iedereen.”

“Jippe is op dit moment mijn enige Fries, dus ik hoefde niet lang na te denken over welke Fries ik mee zou nemen. Het was fijn om weer op ander terrein met hem te kunnen trainen. Hij vindt dit toch altijd spannend. Hij heeft best veel stil gestaan in het verleden, omdat hij wat blessures heeft gehad. Daardoor kent hij nog niet zoveel. Dit was een goede oefening voor hem, ook met alle camera’s erbij. Ik wilde vooral genieten van de masterclass en dingen opsteken van Laurens zijn tips. Dat is gelukt!”

“Het was erg leuk om eens les te krijgen van Laurens, ook een hele eer natuurlijk. Hij was duidelijk en erg aardig. Ik zou graag nog een keer meedoen, mocht er wens voor een tweede editie zijn. Het is erg leerzaam om mee te doen. Goede tips van een professional gecombineerd met de training op een andere locatie. Dat zie ik als erg waardevol voor mezelf. Ik ga me nu meer richten op het stuk verzameling, vooral in galop. Daar ligt de uitdaging dat Jippe niet te kort in de hals te laten worden.”

Thuis ga ik aan de slag met Laurens zijn tip dat ik consequenter moet zijn voor zowel Jippe als voor mijzelf. Dit gaat me helpen bij het omgaan met het “kijkerig” zijn van Jippe. De komende tijd is het belangrijk dat ik gewoon lekker veel kilometers maak met hem en dat hij een heel goed paard kan worden.”

Jelmer Chardon; “Wij laten graag zien hoe je een Fries optimaal voorbereidt als tuigpaard.”

Voor de gratis online FIRA masterclass dressuur, editie Friese paarden, verzorgde hij de verrassings-clinic! Want een masterclass over Friese paarden is niet compleet zonder ook een stuk aangespannen dressuur. Jelmer hoefde ook niet lang na te denken over deelname aan deze clinic en stelde zelfs zijn terrein ter beschikking voor de opnames. Hiermee geeft hij een mooi visitekaartje af voor zijn stal en trainingscentrum.  

Jelmer vertelt: “Wij vinden het een mooi initiatief tussen FIRA en KFPS! Op deze manier komt het Friese ras nog meer in de spotlights! Tijdens de clinic hebben we met Eise gereden, dit is echt ons beste paard, ons ‘paradepaard’.”

“Gedurende de clinic laten wij zien hoe je een Fries optimaal kunt voorbereiden als tuigpaard. Eise is denk ik het beste voorbeeld van hoe onze methode, succesvol is gebleken. Eise is namelijk ons meest succesvolle paard. Ik hoop dat FIRA en KPFS met dergelijke initiatieven blijven komen, het smaakt naar meer.”

Marc-Peter Spahn “Een Fries paard kun je niet rijden als elk ander warmbloedpaard”

Marc-Peter was één van de ruiters en instructeurs die zijn medewerking verleende voor de opnames van de gratis online FIRA masterclass dressuur, specifiek gericht op Friese paarden. “Het is een goed initiatief van het KFPS, om haar leden en andere liefhebbers, gratis kennis aan te bieden. Via deze weg kan ik mijn passie voor het Friese paard delen en hoop ik hierbij jonge fanatieke amazones en ruiters van Friese-paarden iets te leren. Ik wil hen even laten stilstaan bij het feit dat Friese paarden echt geen warmbloed paarden zijn. Ze moeten echt anders benaderd en getraind worden. Het succes ligt hem niet in “gewoon hetzelfde rijden als elke warmbloed,” maar in het aanpassen van het trainingssysteem. Hieronder valt op maat gemaakte training, kijkend naar de specifieke bouw en het exterieur, het karakter samenvallend met het “interieur” en als laatste de gangen in combinatie met functionaliteit.”

 “De dag had overigens een fijne sfeer, dus complimenten richting de organisatie (FIRA en KFPS). Fijne mensen om mee samen te werken!” aldus Marc-Peter Spahn.

Lees meer over: